Wildwater: metafoor voor het leven

Een kolkende watermassa met daarboven een set poortjes; dat is het decors van mijn sport, kanoslalom. Gedurende een run van ca. 90 seconden gaat het erom de enorme energie van het water optimaal te gebruiken om rakelings door de poortjes te schieten en als snelste over de finish te komen. Dat is een kick.

Robert Bouten in Penrith Australia

Mijn topsportcarrière heeft mij vele belangrijke lessen geleerd. Één daarvan komt voort uit die krachtige watermassa. Wild water is nooit het zelfde. Ook al lijkt een golf een golf, deze is altijd weer anders. Een paar centimer hoger of lager, of de golf verplaatst wat naar links of naar rechts. Er komt een remmend witte schuimkop op de golf of hij vlakt af en werkt als een schans.

Het lezen van je omgeving

Als kanoër ‘las’ ik constant het water in de paar meter voor me en ik voelde hoe het onder tegen mijn boot drukte. Elk kolkje en golfje in de watermassa om mij heen was een mogelijkheid die me snelheid kon geven. Afhankelijk van wat ik zag en voelde paste ik de positie van mijn kano, peddel en lichaam aan om die mogelijkheden van het water te gebruiken en naar het volgende poortje te snellen.

Elk kolkje en golfje in de watermassa om mij heen was een mogelijkheid die me snelheid kon geven.

Mijn kano, peddel en lichaam waren in de sport mijn tools die ik inzette om de mogelijkheden uit het water om te zetten in snelheid en als snelste over de finish te komen. Net zoals ik als kanoër het water vol met mogelijkheden om me heen had, heb je ook in het bedrijfsleven te maken met een omgeving vol mogelijkheden. Die mogelijkheden brengen je echter niet vanzelf sneller naar je doel, net zoals het water. Alleen door de juiste combinatie van tools (zoals kano, peddel en lichaam) en omgevingsbewustzijn (inzicht in het water) zijn die mogelijkheden uit je omgeving daadwerkelijk om te zetten in concrete versnellers.

Bedrijfsleven

Op het water waren mijn kano, peddel en lichaam mijn toolbox en mijn techniek gaf mij de finesse en variatie om die toolbox in te zetten. Op het ‘droge’ ziet die toolbox er heel anders uit. Dan is deze veel minder concreet en varieert van persoon tot persoon. Mijn kano of peddel kan voor de één juist een telefoon, of computer zijn, en voor de ander een 3D-printer, scalpel, auto, naald, etc. De techniek kan daar bij bestaan uit interpersoonlijke vaardigheden, praktische skills, pro-activiteit, analytisch vermogen, marktkennis, ervaring, etc.

Ondanks bovenstaande verschillen is het principe tussen beide omgevingen het zelfde. Er zijn vele mogelijkheden waar je omgevingsbewustzijn voor nodig hebt om ze te herkennen. En je moet je bewust zijn van je tools om de mogelijkheden ook te gebruiken. Die mogelijkheden heb ik altijd als touwtjes gezien die losjes in je handen liggen. Welke touwtjes heb jij eigenlijk in je handen? Het zijn er vaak meer dan je denkt. Het is wel zaak ze eens goed vast te pakken en aan te trekken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *